Friday, June 15, 2007

Göteborg (tätort)

Göteborg är en tätort i Göteborgs kommun samt delar av kranskommunerna Mölndals kommun, Partille kommun och Härryda kommun, på gränsen mellan Västergötland och Bohuslän. Göteborg är residensstad för Västra Götalands län, stiftsstad för Göteborgs stift och centralort för Göteborgs kommun. Göteborg är Sveriges näst största tätort med 510 491 invånare (2005).

I västra Göteborg omfattar tätorten hela området från centrala Göteborg ut till kusten och längs hela kusten ner till Skintebo i Askim. Närmaste tätort är Billdal några hundra meter söderut.

Gränsen för tätorten i öster följer längs Delsjöreservatet in i Partille kommun. I de nordöstra delarna av Göteborgs kommun går tätorten upp till Bergsjön och Angered. De yttersta områdena är Gunnilse by, Rannebergen och Lövgärdet. Närmaste tätort i öster är Angereds kyrkby och i norr Surte.

Större delen av Hisingens befolkning bor i Göteborgs tätort. Längs Göta älv sträcker sig tätorten upp till Ingebäck i Hisings Kärra, närmaste tätort är Mysterna någon kilometer norrut. På centrala Hisingen går tätorten upp till Tuve och Volvos Tuvefabrik. Närmaste tätorter är Säve tre kilometer norrut och Nolvik två kilometer västerut. På västra Hisingen inkluderas Volvos Torslandafabrik inklusive bilprovningsbanan och några hus runt den, strax norr om den ligger tätorten Kvisljungeby, strax västerut börjar tätorten Torslanda som inkluderar Lilleby.

No comments: