Monday, June 25, 2007

Stockholm, Sverige

Stockholm är Sveriges huvudstad och har varit landets politiska och ekonomiska centrum sedan 1600-talet; den omnämndes skriftligt för första gången år 1252. Stockholm är dessutom residensstad i Stockholms län och stiftstad i Stockholms stift.

Stockholms kommun är den folkrikaste kommunen i Sverige med 782 885 invånare. Tätorten Stockholm omfattar den sammanhängande bebyggelsen i och runt staden och har 1 252 020 invånare. Det gör Stockholm till Nordens största tätort (Köpenhamn har 1.084.855 inv. och Helsingfors 564.908 invånare). Storstockholm har 1 912 787 invånare.

Stockholm ligger på Sveriges östkust vid Mälarens mynning och Stockholms skärgård och är berömd för sin skönhet. Stockholm kallas ofta Nordens Venedig på grund av dess närhet till vatten. En av anledningarna till att Stockholm ligger just där det gör är att det är en av få platser där Mälaren och Östersjön möts. Den har därmed haft vattenförbindelse med både andra nationer runt Östersjön, svenska kuststäder och med andra orter inåt landet. Dessutom har staden fungerat som ett försvar mot främmande flottor som velat ta sig in i Mälaren.
Stockholms kommun marknadsför sig sedan 2006 som The Capital of Scandinavia, vilket man baserar på anspråken att både vara Skandinaviens naturliga mittpunkt, dess ekonomiska centrum och tongivande kulturstad. Detta har fått kritik från andra skandinaviska huvudstäder.

No comments: